DE GESCHIEDENIS VAN NIEUWESCHANS DIE JE KUNT ZIEN EN VOELEN

Bad Nieuweschans (Schanze) is nu een rustig en pittoresk dorp  maar heeft een zeer rijk en turbulent verleden als zowel vestings- en grensdorp. Dit maakt de geschiedenis van het dorp zo leuk en interessant van de bakstenen tot de mensen die er wonen en gewoond hebben.

Daarom zijn er inmiddels al diverse lees- en fotoboeken uitgegeven over het wel en wee van het dorp.  Echter, boeken hebben bepaalde beperkingen. Ze zijn statisch en via een web site kan iedereen meedoen door het inleveren van historische foto’s en andere beeldmaterialen en de verhalen erbij.  Dus via een website kun je een dynamisch collectief geheugen ‘monument’ creëren hoe het vroeger was.

En zo geschiedde, in 2015 werd door Wim Mulder een zogenaamde uitwonende Schansker- een historische web site -opgericht over het wel en wee van Nieuweschans vanaf 1628 tot de recente geschiedenis die op een zeer leuke maar toch zeer brede en absoluut niet saaie wijze de historie van Schanze weergeeft.

 

Dit kun je op de website vinden

Ondanks het feit dat de site inmiddels al uit zo’n 4000 pagina’s bestaat is deze overzichtelijk omdat de site is verdeeld middels een menustructuur in hoofdcategorieën met daaronder subcategorieën en tevens een uitgebreide site map c.q. index heeft en een pagina laatste wijzigingen. Het is dus een zeer gebruiksvriendelijke web site waarin e.e.a. overzichtelijk gestructureerd is weergegeven met meer leuke en relevante informatie dan niet door een Facebook-pagina gerealiseerd kan worden, maar wel met het gebruikersgemak van een Facebook-pagina.

Wij nodigen u dan ook uit voor een leuke en verrassende reis terug in de tijd van Schanze met prachtige historische foto’s, met andere beeldmaterialen en de verhalen er achter.