DE GESCHIEDENIS VAN NIEUWESCHANS DIE JE KUNT ZIEN EN VOELEN

Bad Nieuweschans (Schanze) is nu een rustig en pittoresk dorp  maar heeft een zeer rijk en turbulent verleden als zowel vestings- en grensdorp. Dit maakt de geschiedenis van het dorp zo leuk en interessant van de bakstenen tot de mensen die er wonen en gewoond hebben.

Daarom zijn er inmiddels al een aantal lees- en fotoboeken uitgegeven over het wel en wee van het dorp.  Echter, boeken hebben bepaalde beperkingen. Ze zijn statisch en via een website kan iedereen meedoen door het inleveren van historische foto’s en andere beeldmaterialen en de verhalen erbij.  Dus via een website kun je een dynamisch collectief geheugen ‘monument’ creëren hoe het vroeger was.

En zo geschiedde :  in 2015 werd door Wim Mulder, een zogenaamde uitwonende Schansker ”een historische website” gestart over het wel en wee van Nieuweschans vanaf 1628 tot de recente geschiedenis.   En dit alles op een leuke maar toch zeer brede, interessante en historisch leerzame en absoluut niet saaie wijze.

Dit kun je op de website vinden

Kwaliteit staat hoog in ons vaandel. De berichtgeving over het dorp van vroeger wordt zeer nauwkeurig uitgeplozen. Mèt deze kwaliteitseis heeft ”Schanskerhistorie” op 30 december 2018 de 5.000 artikelengrens overschreden. De kwaliteitseis geldt ook voor de overzichtelijkheid : ”Schanskerhistorie” is zeer overzichtelijk opgebouwd. Middels een menustructuur in hoofdcategorieën met daaronder subcategorieën is alles gemakkelijk te vinden. Daarboven een uitgebreide site map c.q. index.  De recente wijzigingen worden aangegeven. Het is dus een zeer gebruiksvriendelijke website met meer leuke en relevante informatie dan door een facebook-pagina gerealiseerd kan worden, maar wel met het gebruikersgemak van een facebook-pagina.

Wij nodigen u dan ook uit voor een leuke en verrassende reis terug in de tijd van Schanze met prachtige historische foto’s, met andere beeldmaterialen, de verhalen en verklaringen er achter.