Nieuws uit de regio

Welkom op de pagina van BNS Nieuws, gekoppeld aan de reguliere nieuwssite. Ook op deze manier wordt u op de hoogte gehouden met het actuele nieuws, de activiteiten en evenementen die in Bad Nieuweschans en regio plaatsvinden. Bad Nieuweschans is een heel actief dorp met een rijk verenigingsleven; op het gebied van toerisme, lokale evenementen, zijn er genoeg nieuwswaardigheden die u terug vindt op deze pagina. BNS nieuws feliciteert Vrienden van de Nieuwe Schans met deze prachtige, uitgebreide informatie site. De historie, maar ook het nieuws van vandaag, moet doorvertelt worden aan volgende generaties.

Agenda, Nieuws en Evenementen

VEEL BELANGSTELLING OPENING GRAANREPUBLIEK / LOCLOODS 1877 EN DE INGEBRUIKNAME STREEKPRODUCTEN WINKEL….. Bad Nieuweschans- Het was een komen en gaan van mensen die interesse toonden in de met alles was zich afspeelt in de voormalige locomotievenloods en nu de Graanrepubliek, Zaterdag 20 oktober is de winkel geopend met streekproducten uit Oldambt en regio. Voor het brood van bakker Wiebrand, die al een kleine drie weken productief is in de Graanrepubliek, was een enorme belangstelling en heeft in de winkel ook een prominente plaats. Het is een ruime winkel met een aparte knusse koffiehoek, waar de streek producten ruim gepresenteerd worden. De winkel zal geopend zijn van woensdag tot en met zondag. Er zijn twee pastamakerijen ingericht. ,,Macaroni, spaghetti en ravioli van granen direct uit de buurt. En dan een vlokkenmakerij, voor havermout en muesli. Ook de distilleerderij van Hooghoudt zal zich binnenkort de producten in de winkel aanbieden, maar hiervoor is het nog wachten op de juiste vergunningen. Freek Ruis is inmiddels ook al weer geruime tijd actief met zijn bedrijf ‘Witte Klavervier’ binnen de Graanrepubliek. Vandaag kon menigeen van zijn tot nu toe ontwikkelde bieren genieten. Het duurt nog zeker tot juni volgend jaar voordat de brouwerij op volle capaciteit kan draaien. Zo moet de vloer aangepast worden (zonder vloerverwarming) en zal betegeld worden en voorzien van meerde afvoerputten, want met één putje is het schoonmaken geen doen. Voor zo’n brouwerij komt er heel wat bij kijken en ook de belastingdienst accijnzen heeft hierbij een stevige vinger in de ‘pap’. Margriet Nieuwehuis van Gasterij Natuurlijk Smeerling heeft zich enorm ingezet op deze openingsdag tot een succes te maken, evenals Freek Ruis, Ruud Scholtalbers, Alex Bakker, bakker Wiebrand, Nana en nog een heleboel andere mensen. RTV GO heeft van deze opening een filmverslag gemaakt en zal binnenkort wel via de zender gepubliceerd worden. www.rtvgo.nl Hierbij een eerste fotoverslag van de opening:
JEUGDHERINNERINGEN AAN 'T SCHIENVAT.... Het nieuws dat ’t Schienvat waarschijnlijk haar deuren moet sluiten, hakt er wel in. Negentig jaar historie dat zou gaan sluiten. De “place to be” in mijn geboortedorp, Finsterwolde, voor de jeugd. Generaties lang kwam de jeugd daar samen. In mijn jeugd heb ik daar vele uren doorgebracht. Eerst tijdens mijn basisschooljaren deelnemen aan diverse activiteiten. Van knutselmiddagen tot filmmiddag. Van kinderbingo tot kerstdiner. Tijdens de middelbare in de avonduren. In de weekenden tot middernacht. Wat heb ik veel mooie herinneringen aan ’t Schienvat! Vele Finnerwolmers werden er voor het eerst verliefd. Dronken daar voor het eerst een alcoholische versnapering, uiteraard soms stiekem. Dansen tijdens de drive-in shows. Gezellige karaoke avonden. Filmpjes kijken, klaverjassen, monopoly spelen, knobbelen, tafeltennissen en uiteraard de flipperkast. Niet te vergeten voetballen in de grote zaal of blokje voetbal. Vele jeugdigen deden er een soort van vrijwilligerswerk. De jeugd voor de jeugd zeg maar. En dat allemaal onder leiding en toeziend oog, van in mijn tijd, Wim Boer. Met de club vrijwilligers een mooi uitstapje naar Schiermonnikoog. Het was de plek waar het allemaal begon voor de band “De Pompers”. Die al snel naam en faam maakte in de gehele regio en later ver daarbuiten. Optreden met o.a. Normaal en op televisie bij Veronica. In 1997 verwoest een brand ’t Schienvat. Ik geloof dat 3 jaar later een nieuw gebouw werd gebouwd voor het ’t Schienvat. En dan nu, na een historie van 90 jaar dreigt er een eind te komen aan ’t Schienvat. De grondslag is geld voor onderhoud van het gebouw. Het zou gaan om een bedrag van € 60.000,00 dat nodig is voor een opknapbeurt en dat geld is er niet. Gemeente Oldambt zegt te hebben onderhandeld met het bestuur van ’t Schienvat maar ze zijn er samen niet uitgekomen. Erg jammer, want de waarde van ’t Schienvat is voor de Finnerwolmers niet in geld uit te drukken. Via facebook zie ik acties voorbij komen om ’t Schienvat te behouden. Ik hoop van harte dat ik snel hoor dat ’t Schienvat haar deuren open houdt!
KERSTDAMTOERNOOI OP 22 DECEMBER IN DE DANSENDE KATER….. Bad Nieuweschans- Het kan bijna niemand ontgaan zijn dat Schansker jongeren heel succesvol zijn op damtoernooien en dat op nationaal niveau. Daarom is het niet vreemd dat voor de eerste keer een damtoernooi in Bad Nieuweschans wordt georganiseerd en wel op 22 december en het toernooi wordt gehouden onder auspiciën van de damclub uit Winschoten en is niet leeftijdsgebonden. De locatie is De Dansende Katen aan de H.F. Dresslhuisstraat 6a. Opgeven kan tot en met 19 december en wel via de site De wedstrijd begint om 12:00 uur en eindigt om 17:00 uur. http://dedansendekater.nl/event/schansker-damtournooi/ (foto: via De Dansende Kater)

BNSNieuws

Redactie Bad Nieuweschans Nieuws

Frans Stegeman
redactie@bnsnieuws.nl
0597 – 795 278
06 – 466 180 30
Mr. P.J. Troelstrakade ‘8
9693DA Bad Nieuweschans

 

Hebt u een bericht of mededeling, eventueel met foto’s, dan kunt u deze sturen naar bovenstaand adres. (gratis)

De redactie behoudt zich het recht voor mededelingen en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Anonieme bijdragen en open brieven worden alleen bij hoge uitzondering geplaatst.

Lees meer op BNSNieuws