Nieuws uit de regio

Welkom op de pagina van BNS Nieuws, gekoppeld aan de reguliere nieuwssite. Ook op deze manier wordt u op de hoogte gehouden met het actuele nieuws, de activiteiten en evenementen die in Bad Nieuweschans en regio plaatsvinden. Bad Nieuweschans is een heel actief dorp met een rijk verenigingsleven; op het gebied van toerisme, lokale evenementen, zijn er genoeg nieuwswaardigheden die u terug vindt op deze pagina. BNS nieuws feliciteert Vrienden van de Nieuwe Schans met deze prachtige, uitgebreide informatie site. De historie, maar ook het nieuws van vandaag, moet doorverteld worden aan volgende generaties.

Agenda, Nieuws en Evenementen

Oldambt gaat werken met buurtbudgetten DORPSBELANGEN KRIJGEN MEER TE ZEGGEN OVER HUN EIGEN OMGEVING..... Bad Nieuweschans- De dorpsbelangenverenigingen en wijkplatforms in Oldambt krijgen meer te zeggen over hun eigen omgeving. Vanaf 2021 krijgen ze een zogenaamd buurtbudget. Ze mogen dit geld gebruiken voor ideeën die zorgen voor een verbetering van de leefbaarheid in de buurt en een sterkere verbinding tussen de bewoners. Meer verantwoordelijkheid “Door te gaan werken met buurtbudgetten willen we de dorpen en wijken meer verantwoordelijkheid en controle geven over hun eigen omgeving. Inwoners weten namelijk zelf vaak het beste wat er in hun buurt of straat moet gebeuren, zodat ze er fijner kunnen wonen en leven”, zegt burgemeester Cora-Yfke Sikkema. Bestaande regeling wordt aangepast “In principe werken we al een tijdje met buurtbudgetten”, legt de burgemeester uit. “Dorpsbelangenverenigingen en wijkraden krijgen jaarlijks geld van de gemeente om hun taak als belangenvereniging uit te voeren. Dat geld is ook bedoeld om lokale projecten te ondersteunen. We passen deze regeling vanaf 2021 aan, zodat de dorpen en wijken zelf verantwoordelijk worden voor het verdelen van het beschikbare geld." Jaarlijks budget Alle 19 belangenverenigingen in Oldambt krijgen vanaf 2021 een vast basisbedrag en daar bovenop een bedrag van 35 cent per inwoner. Op die manier hebben de grotere dorpen en wijken meer te besteden. De verenigingen krijgen begin volgend jaar te horen wat hun budget voor 2021 is. Ze mogen daarbij het budget van 2020 eenmalig meenemen. “Normaal gesproken moet het geld dat we als gemeente beschikbaar stellen, in hetzelfde jaar worden uitgegeven”, zegt de burgemeester daarover. “Vanwege corona zijn veel dorps- en wijkactiviteiten in 2020 niet doorgegaan. Daarom mag het budget voor 2020 worden meegenomen naar 2021.” Meer geld voor ideeën in de dorpen en wijken Burgemeester Sikkema: “We zijn ook aan het kijken naar andere mogelijkheden om de dorpen en wijken geld te geven voor lokale leefbaarheidsprojecten, bijvoorbeeld via Nationaal Programma Groningen. Ik hoop dat we daar begin volgend jaar meer over kunnen vertellen.”
Oldambt krijgt glasvezel! GLASVEZEL WORDT IN 2021 EN 2022 IN DORPEN EN BUITENGEBIEDEN VAN OLDAMBT AANGELEGD.... Bad Nieuweschans- In september dit jaar is GlasDraad gestart met een campagne om glasvezel in het buitengebied en de kleine kernen van Oldambt te realiseren. De vraagbundeling is succesvol verlopen en dat betekent dat GlasDraad direct start met de voorbereidingen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. Op 1 september jl. werd de campagne van GlasDraad Oldambt enthousiast afgetrapt. Bewoners en ondernemers konden zich direct aanmelden voor glasvezel. In samenwerking met een grote groep lokale ambassadeurs en het GlasDraad-glasvezelteam werd de grens van 50% voor het einde van de vraagbundeling gepasseerd. Daarmee is de komst van snel internet in het buitengebied en de kleine kernen veiliggesteld. Actieve en enthousiaste ambassadeurs “Een groot deel van het succes van deze campagne is te danken aan de ongelooflijke inzet van de grote groep van meer dan 30 ambassadeurs, bewoners en dorpsbelangen uit de regio. Zonder hun hulp was dit niet gelukt,” aldus GlasDraad campagneleider Johan Meijerhof. Globale planning GlasDraad Oldambt gaat de komende weken in overleg met de gemeente en andere belanghebbenden om de uitrol van glasvezel in Oldambt te realiseren. De belangrijkste materialen besteld en begin 2021 zal de detailplanning voor wat betreft de aanleg bekend worden gemaakt. De planning is dat de eerste bewoners na de zomer van 2021 worden aangesloten op glasvezel.
Blueberry Box komt ook dit jaar weer met een grote verrassingsbox…… WINTERWONDERLAAND BOX VAN HARRY SCHWERTMANN MET ALLEMAAL GRONINGSE PRODUCTEN… Bad Nieuweschans- Ook dit jaar verzorgt Harry Schwertmann eigenaar van de website BlueberryBox ook weer een mooi eindejaarscadeau. En dit jaar met allemaal Groningse streekproducten. Harry Schwertmann: “Dat het coronavirus een bijzondere periode heeft veroorzaakt dat hoeven wij niet uit te leggen. En ook kerst ziet er dit jaar net even iets anders uit. Winkeliers bieden diverse mogelijkheden aan om toch lokaal te kunnen blijven kopen om zo de decembermaand gezellig te maken. Wij begrijpen dat dit niet voor iedereen mogelijk of prettig is in de huidige situatie. Door het grote succes van de vorige #SupportYourLocals actie in mei introduceren wij de Winter Wonderlaand Box met lokale producten uit de streek. Help jij de lokale ondernemer een handje mee in deze tijd? Bestel dan de Winter Wonderlaand Box en je hebt met kerst mooie en lekkere producten van het Groninger land in huis. Speciaal omdat het kerst is, bestaat deze box uit luxe producten voor het hele gezin. Wees er snel bij, want deze actie loopt tot en met 15 december 2020 en de voorraad is beperkt.+ Met de Winter Wonderlaand Box leer je niet alleen mooie producten kennen maar steun je tegelijkertijd ook lokale ondernemers uit de provincie Groningen. Speciaal omdat het kerst is, bestaat deze box uit luxe producten voor het hele gezin. Het zijn allemaal producten met een verhaal. Wil je deze unieke producten ontvangen en de lokale ondernemer steunen, bestel dan de Winter Wonderlaand Box. Woon je in de provincie Groningen dan bezorgen BlueberryBoxj deze box op 19 december 2020. Woon je buiten de provincie Groningen dan kun je deze box uiteraard ook bestellen. Deze box kost € 69,20. https://www.blueberrybox.nl/product/winter-wonderlaand-box/

BNSNieuws

Redactie Bad Nieuweschans Nieuws

Frans Stegeman
redactie@bnsnieuws.nl
0597 – 795 278
06 – 466 180 30
Engelstilstraat 51
9671 JG Winschoten

Hebt u een bericht of mededeling, eventueel met foto’s, dan kunt u deze sturen naar bovenstaand adres. (gratis)

De redactie behoudt zich het recht voor mededelingen en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Anonieme bijdragen en open brieven worden alleen bij hoge uitzondering geplaatst.