Dammen


24-05
“Online” Dag van het Park 2021 in Winschoten

De “Dag van het Park 2021”, krijgt dit jaar een online editie. De vorige fysieke uitvoering in 2020 werd vanwege de coronamaatregelen van de overheid afgelast. Mede daardoor heeft stichting “Marketing Oldambt” besloten de “Dag van het Park 2021” online te laten beleven. Een 13 tal sportverenigingen, uit de gemeente Oldambt, waren bereidt deel te nemen en in samenwerking met de organisatie werden professionele promotiefilmpjes gemaakt. Vanaf zondag 30 mei zijn om 13.00 uur deze promo’s te volgen op oldambt.groningen.nl Alle video’s hebben uiteraard een informatief karakter, bijvoorbeeld van golfen tot tennis, van peuterwerk en dammen tot beachvolleybal.

Ontstaan Dag van het Park
De “Dag van het Park” was eind vorige eeuw een Belgisch initiatief. Oorspronkelijk was het idee om meer aandacht te vragen voor het binnenstedelijk groen. In 2004 werd het door de ANWB in Nederland “uitgerold” en is onderhand niet meer weg te denken van de evenementen kalender. De toenmalige gemeente Winschoten was vanaf het begin betrokken bij de Dag van het Park en heeft in de “Rozenstad” de sportverenigingen erbij betrokken, met als doel de sport of hobby te promoten. In de beginperiode vormde de scheiding rosarium/stadspark het decor voor dit evenement. De laatste jaren is het opgeschoven naar het stadspark, met als permanente attractie de “kinderboerderij”. In het stadspark konden de verenigingen hun activiteiten onder de aandacht te brengen bij de bezoekers. Als basis stond de laatste zondag van mei hiervoor op de evenementen kalender. Door de jaren heen mochten de aanwezige sportverenigingen zich verheugen in een grote belangstelling. Naar het zich laat aanzien wordt 2022 weer een fysiek gebeuren.


17-05
NK (fysiek) dammen voor welpen

De Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) ziet de (dam) toekomst rooskleurig in.
De bond heeft namelijk op voorhand de invitaties voor een fysiek NK in de welpen categorie verstuurd. Alle bij de KNDB aangesloten verenigingen zijn benaderd, hun jongste leden hier op te attenderen. Als alles meezit staat dit fysieke NK in Den Haag gepland op zaterdag 21 augustus. Het streven is dan, om 9 ronden “Zwitsers systeem” af te werken onder een speeltempo van “Fischer 5 minuten + 5 seconden per zet”. Welpen dammers zijn overigens geboren in het jaar 2011 of later, waarbij jongens en meisjes uit komen in een aparte groep. Onder het motto: “meedoen is belangrijker dan winnen” is vanzelfsprekend een beheersing van de spelregels een vereiste en men dient tevens lid te zijn van een damclub die is aangesloten bij de KNDB. Overigens worden de liefhebbers verzocht zich uiterlijk 10 juli aan te melden bij een damvereniging of rechtstreeks bij de KNDB. (kan tevens online)

Corona
De coronamaatregelen van de overheid heeft alle zogenaamde “binnensporten” zoals het dammen duidelijk parten gespeeld. Daar het dammen een echte binnensport betreft, is het (jeugd) ledental bij alle verenigingen drastisch teruggelopen. Normaliter wordt er volop getraind en een “onderlinge” gespeeld bij de eigen vereniging. Daarnaast komen elk seizoen diverse jeugdtoernooien en (halve finales) NK wedstrijden langs met als hoogtepunt het schooldammen. Vooral deze discipline in het basisonderwijs is voor de jongste dammers laagdrempelig gehouden, om zo gemakkelijk de stap naar een damclub te kunnen maken.


11-05
Jakob Pronk tweede bij toernooi
“Ereklasse Team Battle”.


Jakob Pronk uit Winschoten was vrijdagavond 7 mei teamspeler van Damgenootschap Het Noorden uit Groningen, dat zich naar een keurige 2e plaats damde bij “Ereklasse Team Battle”. In het individuele klassement scoorde Jakob 15 punten. Clubgenoot Ben Dekens uit Eext was teamlid van het Drents Tiental Combinatie (DTC) uit Hijken dat 7e werd bij hetzelfde toernooi.


03-05
Ereklasse Team Battle
Het team van Damgenootschap Het Noorden uit Groningen, is afgelopen vrijdagavond 30 april, met Jakob Pronk uit Winschoten in de gelederen, tweede geworden in de “Ereklasse Team Battle”. Jakob wist 15 punten te vergaren, bij een speeltempo van “Fischer 3 minuten + 2 seconden per zet”. Clubgenoot Ben Dekens uit Eext was vrijdagavond teamgenoot van DTC Hijken, dat eveneens uitkomt in de Ereklasse Team Battle. Ben wist 7 punten te behalen. Team Drents Tiental Combinatie (DTC) Hijken werd nu 8e.


26-04
Leden Damclub Winschoten actief bij vier “online” toernooien
De leden van Damclub Winschoten zitten niet stil, in tegendeel vier leden waren in de week van 19 t/m 23 april actief bij online toernooien. Let wel, dat is buiten de onderlinge competitie, waar uiteraard meerdere leden aan deelnemen. Johan Mulder uit Kropswolde en Jan Starke uit Oude Pekela waren bij “Fitter Brein Round-robin Lidraughts DDB 2021” op maandagavond 19 april. Jan Starke en Janick Lanting uit Bad Nieuweschans op vrijdagavond 23 april bij “Lidraughts Eighties Cup 2021”. Tenslotte was Jakob Pronk uit Winschoten teamgenoot van Damgenootschap “Het Noorden” uit Groningen, dat vrijdagavond 23 april uitkwam in de “Ereklasse Team Battle”. Het Noorden pakte nu brons, waarbij Jakob Pronk met 12 punten zijn bijdrage leverde. Dit alles onder een speeltempo van “Fischer 3 minuten + 3 seconden per zet”. Daarnaast wordt op woensdagavond “online” de onderlinge afgewerkt.

26-04
Fysieke clubavond Damclub Winschoten
De fysieke clubavond bij Damclub Winschoten is gestart op woensdag 3 februari en is dus reeds een 12 tal weken een “online” gebeuren geworden. De “onderlinge” begint om 19.30 uur onder een speeltempo van “Fischer 15 minuten + 10 seconden per zet”. Overigens kunnen de liefhebbers aanschuiven tot 22.30 uur.

24-04
Open NK “online” jeugddammen
Normaliter stonden de finales om de “fysieke” NK jeugdtitels dammen gepland in de maand mei, echter door de coronamaatregelen van de overheid zijn deze verplaatst naar de maanden juli/augustus. De Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) gaat daarom als alternatief in de maand mei het “Open NK online dammen” voor alle jeugdleden organiseren. Dit is dan voor alle jeugdcategorieën, jongens en meisjes door elkaar, namelijk welpen, pupillen, aspiranten en junioren. De pupillen, aspiranten en junioren bijten het spits af van 6 t/m 8 mei. De deelnemers werken dan, 9 ronden “Zwitsers systeem” af onder een speeltempo van “Fischer 30 minuten + 15 seconden per zet”. Het welpen NK staat overigens gepland op zaterdag 15 mei. Ook hier 9 ronden “Zwitsers systeem”, echter het speeltempo wordt dan “Fischer 5 minuten + 5 seconden per zet”. Liefhebbers kunnen zich voor 30 april aanmelden bij het bondsbureau van de KNDB gevestigd in Veenendaal.

19-04
Jakob Pronk “online” remise tegen GMI Alexander Swartsman
Zaterdag 17 april organiseerde de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) ten behoeve van de Nederlandse Hersenstichting een digitale kloksimultaan, gegeven door Internationaal Grootmeester (GMI) Alexander Swartsman (53 jaar) uit Rusland. De Nederlandse hersenstichting zet zich namelijk in voor een gezond brein voor iedereen. Jakob Pronk uit Winschoten bevond zich onder de 37 deelnemers, die met een puntendeling een verdienstelijk resultaat behaalde. De viervoudig wereldkampioen Alexander Swartsman won uiteindelijk 19 partijen, speelde 16 gelijk en verloor 2 partijen, wat neer komt op een scoringspercentage van 73%. Dit alles onder een speeltempo van “Fischer 80 minuten + 1 minuut per zet”.