Dammen

16-08-20
Jakob Pronk uit Winschoten vijfde bij  “Zomerdamtoernooi Friesland”

Donderdag 12 augustus is de laatste en 8e ronde in het “Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021” afgewerkt in Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum. Grote winnaar werd MF Jan van Dijk uit Ureterp, ondanks de puntendeling tegen Wim van der Molen. Tweede werd Jan Adema uit Leeuwarden en plaatsgenoot Eddy Drost legde beslag op de derde plaats. Douwe Edelenbos uit Sneek werd vierde en Jakob Pronk uit Winschoten schaarde zich met een keurige vijfde plaats onder de prijswinnaars.

Damtoernooi neemt 8 weken in beslag
Het toernooi begon 8 weken geleden met 32 deelnemers, die virtueel in 3 ratinggroepen werden ingedeeld. Met elk week afwisselend 1 ronde in het
“Hof van Schoterland” in Mildam en Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum.
Het toernooi kende dus 8 ronden “Zwitsers systeem”, onder een speeltempo van “Fischer 40 minuten + 1 minuut per zet”. De ratinggroepen werden als volgt samengesteld: Groep A grofweg voor spelers boven de 1100 KNDB ratingpunten, groep B tussen 900 en 1100 punten en tenslotte groep C tot 900 ratingpunten. De wedstrijdvoorwaarden bepaalden verder dat, om in het eindklassement opgenomen te worden, 6 partijen moesten worden gespeeld. Nadat de laatste wedstrijden waren beëindigd, werd het eindklassement opgemaakt, waarbij de eerste vijf van elke groep in de prijzen vielen.

Oost Groningen
Jakob Pronk uit Winschoten en Han Tuenter uit Westerlee kwamen goed voor de dag. Jakob Pronk verloor de laatste ronde onnodig van Hans Zondervan, maar kwam in het eindklassement, van de A groep, alsnog tot een keurige 5e plaats in de sterkste groep. Han Tuenter kwam de laatste ronde niet in actie en bezette uiteindelijk de 8e plaats in groep B.

Eindstand
Groep A
1. MF Jan van Dijk Ureterp
2. Jan G. Adema Leeuwarden
3. Eddy Drost Leeuwarden
4. Douwe Edelenbos Sneek
5. Jakob Pronk Winschoten

Groep B
1. Wim van der Molen Heerenveen
2. Martin Boersbroek Nieuwehorne
3. Martin Zijlstra Heerenveen
4. Pieter Dijkstra Britsum
5. John Folkers Steenwijk
6. Gerrit Reitsma Rien
7. Douwe Douma
8. Han Tuenter Westerlee

Groep C
1. Jan Peters Britsum
2. Tabe de Vries Heerenveen
3. Bart Adema Leeuwarden
4. Geert Rozenberg Heerenveen
5. Klaas Mondria Wolvega

08-08
Jakob Pronk uit Winschoten naar remise bij
“Zomerdamtoernooi Friesland 2021”

Dinsdagavond 3 augustus is in het “Hof van Schoterland” in Mildam de 7e ronde afgewerkt bij het “Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021”. Hierbij kwamen de spelers uit Oost Groningen te weten Jakob Pronk uit Winschoten en Han Tuenter uit Westerlee in actie. Jakob kwam remise overeen met Henk Jonker en Han moest berusten in verlies tegen Douwe Douma. Jakob Pronk kwam In een rustig opgezette partij tegen Henk Jonker uiteindelijk tot een gelijkwaardige puntendeling. Jakob blijft met dit resultaat op de 5e plaats staan in het tussenklassement. Han Tuenter daarentegen deed zich zelf tekort tegen Douwe Douma. In een gelijkwaardige 6 om 6 stand miste Han de “zetcontrole” en liep daarna in een “zetje”. Door dit resultaat is Han gezakt naar de 28e plaats in het tussenklassement. Donderdag 12 augustus wordt de laatste ronde afgewerkt in Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum.

Laatste ronde
Donderdag 12 augustus start om 19.30 uur de 8e en laatste ronde van dit traditionele damtoernooi in Friesland. Om in de einduitslag te worden opgenomen en voor een prijs in aanmerking te komen, dienen minimaal 6 ronden te worden gespeeld. Dit alles onder een speeltempo van “Fischer 40 minuten + 1 minuut per zet”. Competitieleider is Joop de Graaf uit Oudega (Gemeente Smallingerland). De 32 deelnemers zijn in 3 ratinggroepen ondergebracht. De A groep grofweg boven de 1100 ratingpunten. Groep B 900 tot 1100 punten en Groep C tot 900 ratingpunten. Na deze laatste ronde wordt het klassement opgemaakt. MF Jan van Dijk uit Ureterp leidt momenteel het klassement met een 100% score. Overigens niet verrassend, Jan van Dijk was in mei/juni namelijk NK finalist.

01-08
Jakob Pronk en Han Tuenter succesvol bij “Zomerdamtoernooi Friesland 2021”

In Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum is donderdagavond de 6e ronde afgewerkt in het “Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021”. Jakob Pronk uit Winschoten kwam tot winst tegen Marten Zijlstra en heeft de 5e plaats geconsolideerd in het tussenklassement. Han Tuenter uit Westerlee kwam remise overeen met Klaas Mondria uit Wolvega. Met dit resultaat wist Han wel 2 plaatsen op te schuiven in het tussenklassement en staat nu 26e. Dinsdag 3 augustus staat de 7e ronde gepland in het “Hof van Schoterland” in Mildam.

Oost Groninger dammers Jakob Pronk en Han Tuenter
Evenals de voorgaande 3 ronden kwamen Jakob Pronk en Han Tuenter wederom tot een gezamenlijke score van 3 punten. Jakob kwam deze ronde echter tot een moeizame zege tegen Marten Zijlstra. In het vroege eindspel nam Marten namelijk een combinatie, die achteraf gezien, direct tot verlies leidde met een tegencombinatie van Jakob. Han Tuenter wist deze ronde een kansrijk 5 om 2 eindspel niet om te zetten in winst tegen “good-old” Klaas Mondria. Met nog 2 ronden te gaan is de finish in zicht voor de 32 deelnemers.

25-07
Winst Han Tuenter en remise Jakob Pronk bij  “Zomerdamtoernooi Friesland 2021”

De 5e ronde bij het “Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021” is dinsdagavond 20 juli afgewerkt in het “Hof van Schoterland” in Mildam. Hierbij kwamen de twee spelers van Damclub Winschoten, Jakob Pronk en Han Tuenter goed voor de dag. Jakob Pronk (rating 1170 punten) uit Winschoten kwam namelijk in een goed opgezette partij tot een nuttige puntendeling tegen Douwe Edelenbos (rating 1288 punten) en bezet nu de 5e plaats in het tussenklassement, met 6 punten uit 5 partijen. Han Tuenter (rating 916 punten) uit Westerlee wist te winnen tegen Joop de Graaf (rating 832 punten) uit Oudega (Smallingerland). Met dit resultaat bezet Han voorlopig de 26e plaats in het tussenklassement met 5 punten uit 5 partijen. Zowaar een keurige 50% score. Donderdagavond 29 juli gaan de deelnemers naar Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum voor de 6e ronde.

Jakob Pronk en Han Tuenter uit Oost Groningen
De partij Douwe Edelenbos tegen Jakob Pronk was van de opening tot het eind een gelijk opgaande wedstrijd, die Jakob in het eindspel vakkundig naar een puntendeling loodste. Gezien het ratingverschil van ruim 100 punten een keurige prestatie van Jakob en een 5e plaats in de A groep. Koploper in deze A groep is MF Jan van Dijk uit Ureterp met een 100% score. Jan van Dijk (rating 1408) was dit jaar zelfs NK finalist. Han Tuenter zette zijn zegetocht voort. In de 4e ronde won Han namelijk tegen Gerard Weinans en deze ronde winst tegen Joop de Graaf. Han (zwart) en Joop (wit) begonnen samen met een rustige partijopbouw. In het middenspel nam Joop een 2 om 2 ruil, die een voorpost voor Joop op veld 19 opleverde. Echter, deze voorpost gebruikte Han voor een verrassende tegencombinatie met een schijf op de “doorbraaklijn”. (veld 45). Dit verkregen voordeel bouwde Han Tuenter met de juiste techniek uit naar winst.

Virtueel klassement
De 32 deelnemers zijn, door de organisatie, virtueel ondergebracht in drie ratinggroepen. Grofweg zitten in de A groep spelers met een rating hoger dan 1100 KNDB punten. Groep B spelers met een rating van 900 punten tot 1100 punten. In de C-groep tenslotte deelnemers tot 900 ratingpunten. Dit toernooi staat overigens onder auspiciën van de Provinciaal Friese Dambond (PFDB).

18-07
Winst Han Tuenter en remise Jakob Pronk bij Zomerdamtoernooi Friesland 2021”

Donderdag 15 juli werd in Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum, nabij Leeuwarden, de 4e ronde van het “Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021” afgewerkt. Beide Groningse deelnemers aan dit Friese damtoernooi, Jakob Pronk uit Winschoten en Han Tuenter uit Westerlee, hadden deze ronde “Vrouwe Fortuna” aan hun zijde. Jakob Pronk werd deze ronde gekoppeld aan Eddy Drost, die in een 8 om 8 stand een beslissende voortzetting onjuist inschatte, waardoor Jakob Pronk ternauwernood de “remisehaven” nog kon binnen laveren. Met dit resultaat klom Jakob naar een keurige 3e plaats in het tussenklassement met 5 punten uit 4 partijen. Han Tuenter uit Westerlee liet zich, na 2 nederlagen, het zoet van een overwinning goed smaken. Han kon namelijk tegen Gerard Weinans niet terugzien op zijn goede spel, maar wist uiteindelijk wel beide punten te pakken. Met deze uitslag steeg Han Tuenter 4 plaatsen in het klassement met 3 punten uit 4 partijen en kon vervolgens de “rode lantaarn” overdragen aan zijn tegenstander Gerard Weinans. De 5e ronde staat dinsdag 20 juli gepland in het “Hof van Schoterland” te Mildam. Overigens staan Jakob Pronk en Han Tuenter beide op de ledenlijst van Damclub Winschoten.

8 ronden
Dit toernooi kent deze editie 32 deelnemers, die 8 ronden “Zwitsers systeem” spelen onder een speeltempo van “Fischer 40 minuten + 1 minuut per zet. Op 4 dinsdagen in het “Hof van Schoterland in Mildam, onder de rook van Heerenveen en 4 donderdagen in Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum. De deelnemers zijn virtueel ondergebracht in 3 ratinggroepen en dienen minimaal 6 ronden te spelen om mee te dingen naar de prijzen. Competitieleider bij dit Friese damtoernooi is Joop de Graaf uit Oudega.

15-07
Winst voor Jakob Pronk uit Winschoten
bij “Zomerdamtoernooi Friesland 2021”

Dinsdagavond 6 juli is de 3e ronde afgewerkt bij het “Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021” in het “Hof van Schoterland” in Mildam. Jakob Pronk uit Winschoten wist zijn partij te winnen tegen Gerrit Reitsma uit Rien. In een rustig opgebouwde partij nam Gerrit, in het middenspel, een afruil die voor Jakob een dam opleverde. De overgebleven stand bood daarna geen compensatie meer voor Gerrit. Met deze zege staat Jakob op de 4e plaats in het tussenklassement met 4 punten uit 3 partijen. Clubgenoot Han Tuenter uit Westerlee verging het tegen Tabe de Vries minder goed. Han ging in de fout na een onnauwkeurige voortzetting, daarna was verlies onontkoombaar. Donderdag 15 juli staat de 4e ronde gepland bij “Ien en Mien” in Goutum.

Sterke start Jakob Pronk en Han Tuenter bij  Zomerdamtoernooi in Friesland

Dinsdagavond 22 juni is weer fysiek gestart met het traditionele “Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021”. In 2020 werd het toernooi namelijk afgelast door de coronamaatregelen van de overheid. De 30 deelnemers zijn virtueel ondergebracht in 3 ratinggroepen, waarbij 8 ronden “Zwitsers systeem” staan gepland onder en speeltempo van “Fischer 40 minuten + 1 minuut per zet”. Op dinsdag 22 juni, 6 juli, 20 juli en 3 augustus is de speellocatie het “Hof van Schoterland” in Mildam, de thuisavond van Damclub Heerenveen. Op de donderdagavond 1 juli, 15 juli, 29 juli en 12 augustus zijn de spelers te gast bij “Ien en Mien” in Goutum, de “thuishaven” van Damclub Huizum. Om in de einduitslag opgenomen te worden en in de prijzen te vallen, dienen minimaal 6 ronden te worden gespeeld. Het toernooi staat overigens onder auspiciën van de Provinciaal Fries Dambond (PFDB) met als competitieleider Joop de Graaf uit Oudega.

Sterke start Jakob Pronk en Han Tuenter
Jakob Pronk uit Winschoten kwam de eerste ronde uit tegen Tabe de Vries (DC Heerenveen). Na een rustig opgebouwde partij kreeg Jakob voordeel, wat de basis vormde voor de latere zege. Han Tuenter uit Westerlee kwam in de eerste ronde tot een puntendeling met Piet Wiersma. Qua ratingpunten is Jakob Pronk in de A groep ingedeeld en Han Tuenter in de B groep. Het wedstrijdschema voor de tweede ronde wordt op de speeldag bekend gemaakt.