Dammen

18-07
Winst Han Tuenter en remise Jakob Pronk bij Zomerdamtoernooi Friesland 2021”

Donderdag 15 juli werd in Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum, nabij Leeuwarden, de 4e ronde van het “Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021” afgewerkt. Beide Groningse deelnemers aan dit Friese damtoernooi, Jakob Pronk uit Winschoten en Han Tuenter uit Westerlee, hadden deze ronde “Vrouwe Fortuna” aan hun zijde. Jakob Pronk werd deze ronde gekoppeld aan Eddy Drost, die in een 8 om 8 stand een beslissende voortzetting onjuist inschatte, waardoor Jakob Pronk ternauwernood de “remisehaven” nog kon binnen laveren. Met dit resultaat klom Jakob naar een keurige 3e plaats in het tussenklassement met 5 punten uit 4 partijen. Han Tuenter uit Westerlee liet zich, na 2 nederlagen, het zoet van een overwinning goed smaken. Han kon namelijk tegen Gerard Weinans niet terugzien op zijn goede spel, maar wist uiteindelijk wel beide punten te pakken. Met deze uitslag steeg Han Tuenter 4 plaatsen in het klassement met 3 punten uit 4 partijen en kon vervolgens de “rode lantaarn” overdragen aan zijn tegenstander Gerard Weinans. De 5e ronde staat dinsdag 20 juli gepland in het “Hof van Schoterland” te Mildam. Overigens staan Jakob Pronk en Han Tuenter beide op de ledenlijst van Damclub Winschoten.

8 ronden
Dit toernooi kent deze editie 32 deelnemers, die 8 ronden “Zwitsers systeem” spelen onder een speeltempo van “Fischer 40 minuten + 1 minuut per zet. Op 4 dinsdagen in het “Hof van Schoterland in Mildam, onder de rook van Heerenveen en 4 donderdagen in Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum. De deelnemers zijn virtueel ondergebracht in 3 ratinggroepen en dienen minimaal 6 ronden te spelen om mee te dingen naar de prijzen. Competitieleider bij dit Friese damtoernooi is Joop de Graaf uit Oudega.

15-07
Winst voor Jakob Pronk uit Winschoten
bij “Zomerdamtoernooi Friesland 2021”

Dinsdagavond 6 juli is de 3e ronde afgewerkt bij het “Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021” in het “Hof van Schoterland” in Mildam. Jakob Pronk uit Winschoten wist zijn partij te winnen tegen Gerrit Reitsma uit Rien. In een rustig opgebouwde partij nam Gerrit, in het middenspel, een afruil die voor Jakob een dam opleverde. De overgebleven stand bood daarna geen compensatie meer voor Gerrit. Met deze zege staat Jakob op de 4e plaats in het tussenklassement met 4 punten uit 3 partijen. Clubgenoot Han Tuenter uit Westerlee verging het tegen Tabe de Vries minder goed. Han ging in de fout na een onnauwkeurige voortzetting, daarna was verlies onontkoombaar. Donderdag 15 juli staat de 4e ronde gepland bij “Ien en Mien” in Goutum.

Sterke start Jakob Pronk en Han Tuenter bij  Zomerdamtoernooi in Friesland

Dinsdagavond 22 juni is weer fysiek gestart met het traditionele “Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021”. In 2020 werd het toernooi namelijk afgelast door de coronamaatregelen van de overheid. De 30 deelnemers zijn virtueel ondergebracht in 3 ratinggroepen, waarbij 8 ronden “Zwitsers systeem” staan gepland onder en speeltempo van “Fischer 40 minuten + 1 minuut per zet”. Op dinsdag 22 juni, 6 juli, 20 juli en 3 augustus is de speellocatie het “Hof van Schoterland” in Mildam, de thuisavond van Damclub Heerenveen. Op de donderdagavond 1 juli, 15 juli, 29 juli en 12 augustus zijn de spelers te gast bij “Ien en Mien” in Goutum, de “thuishaven” van Damclub Huizum. Om in de einduitslag opgenomen te worden en in de prijzen te vallen, dienen minimaal 6 ronden te worden gespeeld. Het toernooi staat overigens onder auspiciën van de Provinciaal Fries Dambond (PFDB) met als competitieleider Joop de Graaf uit Oudega.

Sterke start Jakob Pronk en Han Tuenter
Jakob Pronk uit Winschoten kwam de eerste ronde uit tegen Tabe de Vries (DC Heerenveen). Na een rustig opgebouwde partij kreeg Jakob voordeel, wat de basis vormde voor de latere zege. Han Tuenter uit Westerlee kwam in de eerste ronde tot een puntendeling met Piet Wiersma. Qua ratingpunten is Jakob Pronk in de A groep ingedeeld en Han Tuenter in de B groep. Het wedstrijdschema voor de tweede ronde wordt op de speeldag bekend gemaakt.